Untitled design 15

Vluchten wereldwijd geannuleerd en vertraagd door wereldwijde uitval van Microsoft

vrijdag 19 juli 2024


Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven wereldwijd zijn getroffen door de wereldwijde uitval van Microsoft-systemen op 18 en 19 juli 2024. Is je vlucht aan de grond gehouden, geannuleerd of vertraagd? Hieronder vindt je informatie over je rechten als vliegtuigpassagier.

Wat zijn mijn rechten als mijn vlucht geannuleerd of vertraagd is door de storing bij Microsoft?

Ten eerste kun je in bepaalde omstandigheden aanspraak maken op restitutie van je ticket.

  • Als je vlucht wordt geannuleerd en de luchtvaartmaatschappij niet in staat is om een andere vlucht voor je te vinden, kun je aanspraak maken op een volledige terugbetaling van wat je voor het ticket hebt betaald.

  • Je kunt ook een ticket restitutie aanvragen als je minstens 5 uur vertraging had en je deze vlucht niet meer wilt nemen.

Hoe zit het met vlucht compensatie voor de Microsoft-vertraging? Ons team van deskundigen op het gebied van passagiersrechten bekijkt de situatie nog steeds. Voorlopig denken we echter dat dit geval waarschijnlijk onder de categorie “buitengewone omstandigheden” zal vallen. Dit betekent dat passagiers geen recht hebben op compensatie, omdat het niet de luchtvaartmaatschappijen zijn die schuld hebben aan het probleem.

Onder normale omstandigheden zouden passagiers echter recht hebben op maximaal 600 euro compensatie als hun vlucht minstens 3 uur vertraging had of op het laatste moment werd geannuleerd (binnen de laatste 14 dagen voor het geplande vertrek).

Kan ik vlucht compensatie aanvragen als mijn vlucht werd beïnvloed door de Microsoft-uitval?

Als je problemen hebt met het ontvangen van een ticket restitutie van de luchtvaartmaatschappij of een claim voor vlucht compensatie wilt indienen, kun je dat doen via onze website. Hoewel het op dit moment nog niet 100% duidelijk is of vlucht compensatie voor de wereldwijde uitval van Microsoft mogelijk zal zijn, kun je nog steeds een claim indienen via onze service.

Wij werken op basis van no win, no fee en dat is 100% risicovrij voor jou: als de situatie geen compensatie mogelijk maakt, dan laten we je zaak gewoon gratis vallen. Integendeel, als je wel in aanmerking komt voor vlucht compensatie, zullen we blijven vechten voor je rechten totdat je de compensatie op je bankrekening ontvangt.

Vergeet niet dat je ook een claim kunt indienen en proberen compensatie te krijgen voor vertraagde of geannuleerde vluchten in het verleden. In sommige landen heb je tot 10 jaar de tijd om zo'n claim in te dienen.

Kan ik in aanmerking komen voor vlucht compensatie na de storing bij Microsoft?

De bovengenoemde passagiersrechten zijn van toepassing op de volgende groepen luchtreizigers:

  • Passagiers die tussen EU-landen vliegen (evenals het VK, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland)

  • Passagiers die met EU/Britse luchtvaartmaatschappijen vliegen (ook naar buiten Europa)

  • Passagiers met een overstap in een EU-land (alsook het VK, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland)

  • Passagiers die vliegen met luchtvaartmaatschappijen van buiten de EU op vluchten die vertrekken vanuit de EU (alsook het VK, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland)

Microsoft wereldwijde uitval - wat is er gebeurd?

In de nacht van 18 op 19 juli (Europese tijd) ondervonden de diensten van Microsoft een wereldwijde storing als gevolg van een nieuwe Crowdstrike-update. Dit had gevolgen voor vrijwel elke sector ter wereld en voor veel bedrijven.

Op het moment dat ik dit nieuws schrijf, werken veel luchthavens en luchtvaartmaatschappijen in de EU, het VK en de hele wereld niet door verschillende problemen die veroorzaakt werden door de Microsoft-storing. Het gaat onder andere om vluchten die aan de grond worden gehouden, het niet kunnen verwerken van check-ins en bagage, het niet goed kunnen controleren van vliegbewegingen en nog veel meer.

Het is nog niet duidelijk wanneer de operaties weer normaal zullen verlopen. Zelfs als de wereldwijde uitval van Microsoft wordt verholpen, kan het zijn dat bedrijven intern nog extra werk aan hun systemen moeten doen. Je kunt de hele 19e juli 2024 vertragingen en annuleringen van vluchten verwachten.

Microsoft wereldwijde storing - is mijn vlucht getroffen?

Vind je vlucht in onze interactieve vluchtstatus tabel hieronder en start je terugbetaling of compensatieaanvraag in een paar klikken! Je hebt enkel je vluchtinformatie en boekingsbevestiging nodig om te beginnen.

Vergeet niet dat wij werken op een no-win, no-fee basis: 100% risicovrij voor je.

Vind je vlucht en krijg compensatie

Transavia
AMS IBZ
13-09-2024 | HV5671
Geannuleerd
Transavia
AMS BEY
08-09-2024 | HV6307
Geannuleerd
TAP-Air Portugal
AMS LIS
07-09-2024 | TP671
Geannuleerd