
Vliegen met een baby: Tips en praktische gids voor een soepele reis
maandag 7 april 2025
Alles wat je moet weten voordat je met een baby gaat vliegen
Reizen met een baby – is dat een goed idee?
Vliegen met een baby wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor gezonde baby's die een paar weken oud zijn. Deskundigen raden echter af om te vliegen in de eerste zeven dagen of zelfs tot een paar maanden na de geboorte. Dit komt doordat het immuunsysteem van een baby nog niet volledig ontwikkeld is en kwetsbaar voor ziektekiemen. Daarnaast wordt het afgeraden om met premature baby's te vliegen, omdat zij meer tijd nodig hebben om hun longen te laten rijpen voordat ze op grote hoogte reizen.
Luchtvaartregels voor baby's
Baby's tot 24 maanden kunnen op twee manieren reizen:
- Zittend op de schoot van een volwassene met behulp van de 'infant seat belt'.
- In een kinderzitje dat aan de vliegtuigstoel is bevestigd.
Het is echter belangrijk om te weten dat het beleid met betrekking tot het gebruik van kinderzitjes per luchtvaartmaatschappij kan verschillen. Het is daarom verstandig om goed de website van de luchtvaartmaatschappij te raadplegen om te zien of het gebruik van kinderzitjes is toegestaan en wat de specifieke vereisten zijn.
Hoe bereid je je voor op een reis met een baby?
Hieronder staan 5 dingen die je moet voorbereiden voordat je gaat vliegen met een baby:
1) Kom extra vroeg aan
Als je eerder dan normaal op de luchthaven aankomt, heb je meer tijd om hulp te vragen, zoals een kinderwagen, als dat nodig is. Daarnaast kun je te maken krijgen met onverwachte vertragingen tijdens het inchecken, dus door vroeg te komen, heb je meer tijd om je reis efficiënt voor te bereiden.
2) Bereid de reis voor op basis van het slaap- en maaltijdschema van je baby
Het is moeilijk voor baby's om hun slaap- en eetritme aan te passen aan het vluchtschema. Het is daarom verstandig om je reis te plannen volgens de routine van je baby, zodat deze niet samenvalt met de tijd die je moet wachten voor de veiligheids- of grenscontrole. Het zou een uitdaging zijn om door de veiligheidscontrole te gaan terwijl je baby huilt van de honger, toch?
3) Neem veel speelgoed mee om je baby bezig te houden
Het kan fysiek vermoeiend zijn om je baby urenlang bezig te houden. Het is het beste om speelgoed mee te nemen waar je baby vertrouwd mee is, zodat het de baby afleidt en jij als ouder een beetje rust krijgt.
4) Bereid je baby voor op een verandering in luchtdruk
Baby's hebben kleinere buisjes van Eustachius in hun oren, waardoor ze meer pijn kunnen ervaren door veranderingen in luchtdruk. Het is aan te raden om ze vaak te laten slikken, bijvoorbeeld door een fopspeen of een flesje aan te bieden om op te zuigen.
5) Neem extra kleren en luiers mee
Je weet nooit wat er kan gebeuren als je met een baby reist, dus het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en extra kleren en luiers mee te nemen! Vooral omdat het moeilijk kan zijn om ze te pakken te krijgen als je eenmaal in de lucht zit, zelfs als je ze nodig hebt.
Op welke leeftijd kan een baby vliegen?

Pasgeborenen – Mogen ze meteen na de geboorte vliegen?
Experts raden aan om de eerste zeven dagen na de geboorte van een baby niet te vliegen. Dit komt doordat het immuunsysteem van pasgeborenen nog niet volledig ontwikkeld is om virussen en bacteriën in het vliegtuig af te weren.
De ideale leeftijd voor de eerste vlucht van een baby
Wat is de minimumleeftijd om met een baby te vliegen? Het is ideaal om te wachten tot de baby twee of drie maanden oud is, zodat het immuunsysteem zich volledig heeft ontwikkeld. Het is ook belangrijk om de leeftijdsvereisten van de luchtvaartmaatschappij te controleren met betrekking tot reizen met pasgeborenen. Afhankelijk van de omstandigheden kan het zijn dat je een doktersverklaring nodig hebt om toestemming te krijgen om te vliegen.
Vliegen met een baby – Risico's en voorzorgsmaatregelen
Je vraagt je misschien af: "Is vliegen gevaarlijk voor baby's?" Lees de volgende paragrafen voor meer informatie over mogelijke risico's en voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen voordat je met je baby gaat vliegen!
Cabine druk – Is het pijnlijk voor baby's?
Veranderingen in de cabinedruk tijdens het opstijgen en landen kunnen extra pijnlijk zijn voor baby's, omdat zij kleinere buisjes van Eustachius hebben, die helpen om de druk in de oren te verlichten. Als de baby allergieën heeft, verkouden is of recent een oor operatie heeft ondergaan, is het raadzaam om de kinderarts te raadplegen of het veilig is voor je baby om te vliegen.
Voorzorgsmaatregelen voor het vliegen met een baby
Het is altijd het beste om voor de vlucht met de kinderarts te overleggen of het veilig is voor je baby om met het vliegtuig te reizen. Het is ook belangrijk om je baby in laagjes te kleden, omdat het in het vliegtuig te warm of te koud kan zijn, wat de optimale lichaamstemperatuur van je baby kan beïnvloeden.
Gaan baby's goed om met lange vluchten?
Dat hangt ervan af. Jonge baby's slapen vaak het grootste deel van de tijd overdag, wat lange vluchten iets gemakkelijker maakt. Maar omdat baby's minder ontwikkelde oren en immuunsystemen hebben dan volwassenen, kan een vlucht voor hen meer ongemak veroorzaken.
Documenten en formaliteiten voor vliegreizen met een baby
Heeft een baby een identiteitskaart nodig om te vliegen?
Volgens de EU-verordening moet elk kind, ongeacht de leeftijd, een eigen reisdocument hebben, zoals een paspoort of een Europese identiteitskaart met foto, die geldig is op de dag van de reis. Als je baby nog geen identiteitskaart heeft, is het sterk aan te raden om deze zo snel mogelijk voor de reis aan te vragen.
Paspoort en visum – Welke documenten zijn nodig voor internationale reizen?
Elk kind moet ook een geldig paspoort hebben om te kunnen reizen. Afhankelijk van de bestemming kan het zijn dat je baby ook een visum nodig heeft voor internationale reizen. Om er zeker van te zijn welke reisdocumenten je baby precies nodig heeft, kun je het beste de website van de ambassade van het land raadplegen waar je naartoe reist. In sommige gevallen kunnen baby’s extra reisdocumenten nodig hebben, zoals een geboortebewijs.
Ouderlijke reistoestemming – Wanneer is het nodig?
Een ouderlijke reistoestemming is een document dat door de ouders, tweede ouders of wettelijke voogden is ondertekend, waarmee toestemming wordt gegeven voor een baby om met volwassenen te reizen die geen wettelijke voogden zijn. Er zijn geen specifieke EU-regels over wanneer een ouderlijke reistoestemming vereist is, dus het is belangrijk om de regels voor het land waar je naartoe reist te controleren. Zelfs als de eindbestemming geen ouderlijke reistoestemming vereist om het land te verlaten of binnen te komen, kunnen sommige luchtvaartmaatschappijen het officiële toestemmingsdocument toch vereisen. Het is dus ook belangrijk om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en te controleren of je een ouderlijke reistoestemming nodig hebt voor je baby.
Bagage en uitrusting – Wat mag je meenemen in het vliegtuig met een baby?
Kinderwagens, autostoeltjes, wiegjes – Voorschriften voor luchtvaartmaatschappijen
1) Kinderwagens
Over het algemeen mag je gratis een opvouwbare kinderwagen meenemen. Vlak voordat je de baby naar de ingang van het vliegtuig draagt, wordt de wandelwagen meestal door de stewardess meegenomen en opgeborgen in de vrachtruimte. Na de landing krijg je de wandelwagen onmiddellijk terug.
2) Autostoeltjes
Voordat je het autostoeltje voor je baby koopt, moet je controleren of het autostoeltje is goedgekeurd voor 'gebruik in vliegtuigen' door het etiket op het stoeltje te controleren. Volgens de EU-verordening moet het autostoeltje twee goedkeuringslabels hebben: ECE R44-04 of ECE R129, en een kwalificatieteken dat aangeeft dat het stoeltje gebruikt kan worden in vliegtuigen. Lees in de handleiding van de fabrikant hoe je het autostoeltje op een vliegtuigstoel installeert en vergeet niet met de luchtvaartmaatschappij te overleggen om er zeker van te zijn dat het gebruik van het autostoeltje met deze breedte en hoogte is toegestaan! Als aanbeveling heeft EASA een kinderzitje gecertificeerd met de naam Child Restraint System (CRS) voor baby's of kinderen met een gewicht tot 18 kg of een lengte tot 100 cm. Het kan naar voren gericht en naar achteren gericht worden geïnstalleerd!
3) Bassinetten
Bassinetten, kleine wiegjes voor baby's die aan de wand voor de schotten van de vliegtuigstoelen worden bevestigd, bieden ouders de mogelijkheid om even uit te rusten van het lang vasthouden van de baby tijdens langeafstandsvluchten. Babywiegjes kunnen aan boord beschikbaar zijn, maar niet alle luchtvaartmaatschappijen bieden ze aan. Voor de maatschappijen die ze wel aanbieden, kan het beleid met betrekking tot het gebruik variëren. Het is altijd verstandig om vooraf bij de luchtvaartmaatschappij na te vragen of het gebruik van een wiegje is toegestaan.
Of je nu een kinderwagen, autostoeltje of een wiegje wilt gebruiken, het is altijd belangrijk om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of de nationale luchtvaartautoriteit om er zeker van te zijn dat je de juiste informatie hebt.
Mag je zuigelingenvoeding meenemen in de cabine?
Ja, je mag babyvoeding en flesvoeding van meer dan 100 ml meenemen, zolang de voeding niet gekoeld hoeft te worden voor opening en de fles in een doorzichtige hersluitbare zak zit. Je moet de babyvoeding apart aanbieden bij de veiligheidscontrole.
Wat is de toegestane hoeveelheid bagage voor een baby op een vlucht?
Als je reist met een baby jonger dan 2 jaar, mag je over het algemeen één stuk handbagage van maximaal 55 x 35 x 25 cm en een gewicht van maximaal 12 kg gratis meenemen. Je moet echter de specifieke regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist controleren, aangezien het toegestane bagagegewicht kan variëren, vooral bij low-cost maatschappijen.
De beste stoel kiezen om te vliegen met een baby
Individueel stoeltje vs. reizen op schoot – Wat zijn de opties?
Individueel zitje:
Je kunt een individueel zitje voor je baby kopen, dat je zowel naar voren als naar achteren gericht op de vliegtuigstoel kunt installeren. Dit biedt goede bescherming voor de baby, omdat het de impact van turbulentie minimaliseert en de ouder de baby niet constant op schoot hoeft te houden.
Reizen op schoot:
Je kunt je baby ook tijdens de hele vlucht op schoot houden. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mogen kinderen jonger dan 2 jaar op de schoot van hun voogd reizen.
Over het algemeen is het aan te raden om een individueel stoeltje voor je baby te kopen. Het is niet alleen veiliger omdat de baby aan de stoel vast zit, maar ook comfortabeler voor zowel de baby als de ouders, vooral tijdens langeafstandsvluchten.
Kun je een kinderwagenbak reserveren voor een vlucht?
De meeste grote luchtvaartmaatschappijen bieden bassinetstoelen aan waar je baby tijdens de vlucht in kan slapen, en je kunt deze van tevoren reserveren. Raadpleeg de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt voor de specifieke reserveringsprocedure!
Wat is de beste stoel om te reizen met een baby?
Er zijn drie stoelopties die aan te raden zijn als je met een baby reist, die hieronder worden uitgelegd:
1) De schottenstoelen
De schottenstoelen zijn rijen stoelen met extra beenruimte, omdat ze zich direct achter een scheidingswand bevinden die de verschillende cabine secties van elkaar scheidt. Deze stoelen zijn niet alleen handig voor meer beenruimte, maar ook omdat je een wiegje kunt aanvragen, dat dan aan de cabinewand voor je wordt bevestigd. Zo kan je baby zich vrij bewegen en comfortabeler slapen!
2) De gangpadstoelen
Als je met een baby reist, moet je vaak van stoel veranderen om luiers te verschonen of door het gangpad te lopen om de baby te kalmeren. Een stoel aan het gangpad maakt dit gemakkelijker, omdat je zonder andere passagiers in dezelfde rij te storen, vrij kunt bewegen!
3) De zitplaatsen aan het raam
Als je je baby borstvoeding geeft, kun je beter een stoel aan het raam kiezen voor wat meer privacy. Omdat de stoelen aan het raam niet aan het gangpad liggen, is het rustiger en word je minder snel gestoord door passagiers die langs je lopen.
Omgaan met een baby in het vliegtuig – Praktische tips en trucs

Een huilende baby kalmeren tijdens de vlucht
Je kunt proberen de baby in te wikkelen om het huilen te kalmeren, een fopspeen of een flesje geven, en rustig heen en weer lopen door het gangpad zodat de baby het ritmische schommelen voelt. Het kan ook helpen om de baby uit het raam te laten kijken of ze met hun favoriete speelgoed te laten spelen om ze af te leiden van het huilen.
Borstvoeding en flesjes - Oplossingen voor oorpijn
Slikken helpt altijd om de oorpijn te verlichten die wordt veroorzaakt door een verandering in de cabinedruk. Om de druk in de oren van de baby gelijk te maken aan de druk in de cabine, kun je je baby borstvoeding geven, een flesje of een fopspeen om op te zuigen, en ervoor zorgen dat je baby voldoende vloeistoffen, zoals water of sap, drinkt om vaker door te slikken.
Welke kleren zijn het beste voor het vliegen met een baby?
Het is aan te raden om de baby in laagjes te kleden, omdat de temperatuur in het vliegtuig kan schommelen. Kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is, zoals rompertjes met drukknopen, is comfortabeler. Stijve en niet-rekbare kleding, zoals spijkerbroeken, zijn minder geschikt, omdat het lichaam van nature opzwelt tijdens de vlucht. Losse kleding is nodig om de bloedsomloop te bevorderen.
Hoe help je een baby te slapen tijdens de vlucht?
Het volgen van de gebruikelijke slaaproutine van je baby is altijd het beste. Neem alle vertrouwde slaapspullen van thuis mee, zoals fopspenen, boeken, speelgoed, knuffels, zachte dekens en wiegjes. Het zingen van een bekend slaapliedje samen met deze spullen kan ook helpen om de baby te laten slapen op een vliegtuig
Hoeveel kost een vliegticket voor een baby?
Schoot baby – Gratis reizen of korting?
Volgens de EASA (Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart) mogen baby's tot 24 maanden met de 'veiligheidsgordel voor baby's' op de schoot van een volwassene reizen. De meeste Europese luchtvaartmaatschappijen bieden gratis reizen of sterk gereduceerde tarieven voor binnenlandse vluchten en iets lagere kortingen voor internationale vluchten. Lufthansa en LOT Polish Airlines staan bijvoorbeeld gratis reizen voor baby's op schoot toe op binnenlandse vluchten en geven 90% korting op internationale vluchten. KLM en Air France geven geen specifiek tariefverschil tussen binnenlandse en internationale vluchten aan, maar voor baby’s op schoot geldt een korting van 90% bij Air France en een 'sterk gereduceerde ticketprijs' bij KLM. Het is aan te raden om het exacte kortingsbedrag voor baby's op schoot te controleren op de website van de luchtvaartmaatschappij voordat je boekt.
Kosten van een stoel voor een baby in het vliegtuig
Over het algemeen geldt voor een aparte stoel voor een baby een korting, maar de hoogte van deze korting verschilt per luchtvaartmaatschappij. LOT Polish Airlines biedt bijvoorbeeld een korting van 40% voor een eigen stoel op binnenlandse vluchten en 25% op internationale routes. Air France geeft 33% korting op middellange- tot langeafstandsvluchten en 20% op korteafstandsvluchten. Lufthansa biedt een korting van 75% voor een eigen stoel op de meeste routes, en KLM specificeert niet het exacte kortingsbedrag, maar een baby met een eigen stoel krijgt altijd korting.
Compensatie voor geannuleerde of vertraagde vluchten - Wat zijn de voorwaarden?
Compensatie voor geannuleerde vluchten
Je kunt compensatie of terugbetaling van je ticket krijgen als je vlucht minder dan 2 weken voor de vertrekdatum werd geannuleerd, onder één van de volgende twee voorwaarden:
- De luchtvaartmaatschappij heeft je geen alternatieve vlucht aangeboden.
- De luchtvaartmaatschappij heeft je wel een alternatieve vlucht aangeboden, maar je hebt deze niet genomen.
Compensatie voor vertraagde vluchten
Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd was, kun je in aanmerking komen voor compensatie tot €600, afhankelijk van de afstand.
Checklist voor de vlucht - Vergeet niets als je reist met een baby

Handbagage benodigdheden voor het vliegen met een baby
Hieronder volgen de drie categorieën van essentiële handbagage als je vliegt met een baby:
Comfortartikelen:
- Fopspenen, vastgemaakt aan het doekje van de baby: Dit voorkomt dat de baby de fopspeen uitspuugt op de vieze vloer van het vliegtuig.
- Wiegdeken: Houdt de baby warm en rustig tijdens de vlucht. Het helpt de baby ook om in slaap te vallen doordat het voorkomt dat baby's zich schrikken door reflexen.
- Speelgoed of knuffels: Dit houdt je baby bezig en afgeleid tijdens het opstijgen en landen, wat stressvol kan zijn voor baby's.
Voedingsartikelen:
- Slabbetjes: Deze zijn handig om de kleren van je baby en de vliegtuigstoel schoon te houden tijdens het eten.
- Extra flesvoeding of moedermelk: Het is altijd verstandig om een extra portie mee te nemen, voor het geval er vertraging optreedt tijdens de vlucht.
Luierspullen:
- Extra luiers: Neem altijd een paar meer mee dan je denkt dat de baby nodig heeft. Als de baby bijvoorbeeld normaal 5 luiers nodig heeft, neem dan 8 of 9 mee.
- Natte doekjes: Om je baby schoon te maken tijdens het verschonen van luiers.
- Vuile luierzakken: Handig om de vieze luiers in te bewaren en goed weg te gooien. Dit helpt geurtjes te verminderen en voorkomt dat andere spullen besmet raken.
Vaccinaties en de gezondheid van je baby controleren voor de vlucht
De gezondheid van je baby controleren:
Het is belangrijk om voor de vlucht te controleren of je baby in goede gezondheid verkeert. Als de baby bijvoorbeeld verkouden is of een oorontsteking heeft, kan de arts adviseren om de vlucht uit te stellen totdat het immuunsysteem van de baby volledig hersteld is.
Vaccinaties controleren:
Hoe jonger de baby, hoe kwetsbaarder hij of zij is voor infecties. Daarom is het belangrijk om te controleren of je baby de juiste vaccinaties heeft voor de reis. Het type vaccinatie varieert afhankelijk van het land van herkomst en het land van bestemming. Vaak voorkomende vaccinatievereisten zijn gele koorts, difterie en polio.
Je moet ten minste vier tot zes weken voor de reisdatum overleggen met je huisarts of kinderarts over welke vaccinaties je baby nodig heeft en de juiste doseringen. Bepaalde vaccinaties kunnen ook aan baby's van jongere leeftijd worden gegeven, maar dit moet altijd onder deskundig advies gebeuren. De gele koorts vaccinatie mag bijvoorbeeld niet worden gegeven aan baby's jonger dan 6 maanden, maar kan wel aan baby's tussen de 6 en 9 maanden worden toegediend, mits onder deskundige begeleiding.
Laatste tips voor een stressvrije vlucht met een baby
- Plan de vlucht volgens het slaap- en maaltijdschema van je baby.
- Neem comfortabele, losse en rekbare babykleding mee en vergeet niet een knuffeldoekje voor extra comfort.
- Zorg voor afleidingsmateriaal, zoals fopspenen, speelgoed en knuffels, om de baby rustig te houden.
Wat moet ik doen als mijn vlucht vertraagd of geannuleerd is?
Hoewel goede planning en voorbereiding het vliegen met een baby een stuk gemakkelijker maken, kunnen onverwachte verstoringen nog steeds optreden. Wat moet je doen als je vlucht minstens 3 uur vertraagd is of geannuleerd wordt binnen 14 dagen voor vertrek? Volgens de EU261-regelgeving kun je mogelijk recht hebben op compensatie bij Vlucht-Vertraagd.nl! Controleer of je vlucht in aanmerking komt via onze gratis claimcalculator en dien je claim in. Voor meer specifieke informatie kun je ook terecht op de pagina van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.
We hopen dat je deze informatie nuttig vindt en wensen je een veilige en geweldige reis!
Wil je op de hoogte blijven van meer interessante tips en reishacks? Lees dan de rest van onze blogs!



Vond je deze inhoud leuk?
Bedankt, je hebt onze dag goed gemaakt!
Therapie is duur - help ons beter te worden!
Goed ontvangen, bedankt!